WhatsApp Bel ons Stel je pakket samen Offerte Bel mij terug

Camerabewaking vanwege een burenruzie of juist aanleiding tot ruzie met de buren?

Particulieren hangen massaal beveiligingscamera’s aan hun woning. En dat is niet zonder risico. Goedkope camera’s van de bouwmarkt zijn simpel te hacken en steeds vaker ontstaan burenruzies. Een typerende zaak is de rechtszaak van twee buren uit Zwolle.

 

,,De regels zijn streng, je mag niet zomaar even de buurvrouw filmen.”  Nadat hun auto vorig jaar werd vernield en er in de woonwijk Stadshagen veel meer wordt ingebroken, heeft een Zwolse familie een bewakingscamera aan de gevel opgehangen. Om de eigen bezittingen van de familie te beveiligen. Maar daar zijn de buren niet van gediend. Die hebben het gevoel dat ze permanent gefilmd worden en hun privacy wordt aangetast. En dus ontmoetten beide buren elkaar tijdens een kortgeding in de rechtbank in Zwolle. Het kan niet anders dan dat op de camera een deel van de oprit van mijn cliënten te zien is”, zei advocaat Sybe de Vries. De camera staat op een balkon, filmt de eigen oprit maar óók een deel van het terrein van de buren, zo is de  overtuiging. De Vries eiste namens zijn cliënten dat de camera verwijderd wordt op straffe van een dwangsom van 10.000 euro.

Camerainstallatie.nl
Genoeg van al die beunhazen?
Pakket samenstellen

Groei in ruzies met de buren

Het Zwolse burenconflict staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren heeft het particuliere cameratoezicht bij woonhuizen een vlucht genomen. Niet zelden gaat het om houtje-touwtje oplossingen en weten mensen niet aan welke regels cameratoezicht moet voldoen. ,,In het hoogsegment, zeg maar woningen vanaf acht ton, is camerabewaking explosief gestegen”, zegt voorzitter Jan Kuipers van de Verenigde Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). ,,Vijftien jaar terug had 10 tot 15 procent camera’s, inmiddels beschikt zeker 60 tot 70 procent van de duurdere woningen over camerabewaking. Hier zien we geen problemen, want de oplossingen zijn professioneel en de bedrijven die deze systemen monteren weten exact aan welke privacyregels ze moeten voldoen.” Niemand wil dan ook problemen met de buren, ruzie met de buren is vervelend en geeft stress.

 

Goedkoop camerasysteem?

 

De problemen ontstaan veelal bij het lagere segment woningen. Mensen kopen bij de bouwmarkt een goedkoop cameraatje en monteren deze aan de gevel van de woning. ,,De doe-het-zelver moddert vaak maar wat aan en kent de regels niet”, stelt Kuipers. ,,Vaak gaat het om zogenoemde plug and play camera’s, die zijn eenvoudig te hacken. Iemand met kwaad in de zin zou zo’n camera kunnen overnemen en het standpunt veranderen.”

 

Bewoners weten soms niet goed wat ze met hun camera mogen filmen en wat niet. Naast de eigen stoep wordt bijvoorbeeld ook de oprit van de buren en een deel van de openbare weg gefilmd. En dat mag niet. Kuipers: ,,Er zijn strenge wettelijke regels. Je mag sowieso niet zomaar camera’s plaatsen, wel ter bescherming van je eigen have en goederen. Maar je mag niet zomaar even de buurvrouw filmen, of de oprit of de voortuin van de buren. Daar moet je echt heel voorzichtig mee zijn. Een klein stukje openbare weg mag dan weer wel, daar is de overheid soepeler in geworden.”

 

Ruzie met de buren

 

Volgens Kuipers zijn er manieren om conflicten over privacy met de buren te voorkomen. De belangrijkste: ga in gesprek, maak afspraken over wat je beoogd met camerabewaking. ,,Dat scheelt vaak al veel onbegrip”, zegt Kuipers. ,,Misschien willen de buren er wel van mee profiteren en creëer je een win-win situatie. Kom je er niet uit, dan hebben veel camera’s tegenwoordig de technische mogelijkheid om een bepaald gebied te blinderen. Een deel van het beeld kun je zwart maken, waardoor bijvoorbeeld het huis van de buren niet meer gefilmd wordt.”

Voor de Zwolse buren komen deze tips te laat. Ze stonden woensdag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtszaal. De wijkagent is zelfs langs geweest en stelde vast dat de camera het privéterrein van de buren niet filmt, betoogde de eigenares van de bewakingscamera. ,,Maar dat is kennelijk voor onze buren onvoldoende.’’ Ook een bemiddelingspoging van de rechter hielp niet. Die doet nu over veertien dagen uitspraak. Want een ruzie met de buren wil niemand, een burenruzie geeft stress en onrust.

Een bewakingscamera vanwege de buren?

Camerabewaking kan een controversieel onderwerp zijn, vooral als het te maken heeft met een ruzie tussen buren. De beslissing om camera’s te installeren als gevolg van een conflict met de buren kan verschillende motieven hebben en roept vaak vragen op over privacy, veiligheid en wederzijds vertrouwen.

 

Een ruzie met de buren kan leiden tot gevoelens van onveiligheid, wantrouwen en angst voor herhaling van ongewenste gebeurtenissen. In zo’n situatie kunnen mensen overwegen om beveiligingscamera’s te installeren als een preventieve maatregel of als bewijsmateriaal in geval van verdere geschillen. Camerabewaking kan helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal van incidenten die plaatsvinden in de buurt van de woning, en kan worden gebruikt om de verantwoordelijkheid voor eventuele schade of overtredingen vast te stellen.

 

Aan de andere kant kan het installeren van beveiligingscamera’s ook leiden tot spanningen tussen buren en het onderlinge vertrouwen schaden. Het gevoel van constante observatie kan als indringend worden ervaren, wat de privacy van de buren aantast. Het kan een gevoel van paranoia of angst creëren, vooral als de camera’s gericht zijn op de eigendommen of de persoonlijke levenssfeer van de buren.

 

Het is belangrijk om de lokale wetten en voorschriften met betrekking tot camerabewaking te raadplegen voordat je camera’s installeert. In sommige rechtsgebieden zijn er specifieke regels over waar camera’s mogen worden geplaatst, wat ze mogen opnemen en hoelang de beelden mogen worden bewaard. Het is ook verstandig om met de buren te communiceren en eventuele zorgen over privacy en veiligheid te bespreken voordat je tot installatie overgaat. Transparante communicatie kan helpen om wederzijds begrip te bevorderen en potentiële conflicten te voorkomen.

 

In plaats van meteen naar camerabewaking te grijpen, kunnen buren ook andere manieren overwegen om conflicten op te lossen. Het inschakelen van een bemiddelaar of het voeren van een open gesprek kan helpen om misverstanden uit de weg te ruimen en tot een bevredigende oplossing te komen. Het is belangrijk om te onthouden dat een goede buurtnetwerk en onderlinge relaties essentieel zijn voor een harmonieuze leefomgeving.

Ik wil meer weten!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul het formulier in, wij bellen je zo snel mogelijk terug!

Camerainstallatie.nl

Wat kan een camera doen om een conflict op te lossen?

Een camera kan op verschillende manieren helpen om een conflict op te lossen tussen buren. Hoewel het geen directe oplossing biedt, kan camerabewaking wel bijdragen aan het verzamelen van bewijsmateriaal en het verhelderen van situaties. Hier zijn enkele manieren waarop een camera kan helpen:

 

  • Objectieve informatie: Een camera kan objectieve visuele gegevens vastleggen over gebeurtenissen die zich voordoen tussen buren. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en de feitelijke gang van zaken te achterhalen. Beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal om de waarheid aan het licht te brengen en eventuele onjuiste beweringen te weerleggen.
  • Vermindering van valse beschuldigingen: In conflictsituaties kunnen valse beschuldigingen worden geuit door beide partijen. Door camerabeelden te gebruiken, kunnen onterechte beschuldigingen worden weerlegd en kan er een duidelijk beeld worden gevormd van wat er werkelijk is gebeurd. Dit kan helpen om de emoties te kalmeren en het vertrouwen tussen buren te herstellen.
  • Mediation en bemiddeling: Het bekijken van camerabeelden samen met een neutrale derde partij, zoals een bemiddelaar of mediator, kan helpen bij het begrijpen van elkaars perspectieven. Door gezamenlijk naar de beelden te kijken, kunnen de betrokken partijen de gebeurtenissen objectief analyseren en mogelijk tot een compromis of oplossing komen. Het kan ook helpen om gemeenschappelijke grond te vinden en begrip te creëren voor elkaars standpunten.
  • Afschrikking van ongewenst gedrag: Het simpele feit dat er camera’s aanwezig zijn, kan ook een preventief effect hebben op toekomstige conflicten. Het bewustzijn van de aanwezigheid van camerabewaking kan ervoor zorgen dat mensen zich bewuster zijn van hun gedrag en de mogelijke consequenties. Dit kan leiden tot een afname van negatieve interacties en een vermindering van conflicten tussen buren.

 

Hoewel camerabewaking op zichzelf geen directe oplossing biedt voor conflicten, kan het wel een nuttig hulpmiddel zijn bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het verminderen van valse beschuldigingen, het faciliteren van bemiddeling en het afschrikken van ongewenst gedrag. Het blijft echter belangrijk om open communicatie en begrip tussen buren te bevorderen, zodat conflicten op een constructieve manier kunnen worden opgelost.

Kijk je ogen uit

Onze werkwijze


Offerte aanvragen
Stap 1
Offerte aanvragen

U doet bij ons een vrijblijvende aanvraag voor uw persoonlijke offerte voor een camerasysteem, alarmsysteem of intercom. Aan de hand van uw aanvraag nemen wij contact met u op. Voor direct contact mag u ons natuurlijk ook bellen.

Offerte aanvragen
Advies op locatie
Stap 2
Advies op locatie

Wij komen graag bij u langs om uw persoonlijke situatie te bekijken en met u de mogelijkheden te bespreken. Vanuit hier kunnen wij een passend voorstel voor u maken welke aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Advies op locatie
Montage camera’s
Stap 3
Montage camera’s

Het beveiligingssysteem zal door onze eigen monteurs vakkundig worden geïnstalleerd. Door onze kennis en passie voor techniek weten wij er een perfect plaatje van te maken. Na de montage zorgen wij dat alles naar wens zal functioneren.

Montage camera’s
Tevreden klant
Stap 4
Tevreden klant

Pas als u tevreden bent zijn wij voldaan! Wij zullen er dus ook alles aan doen de installatie bij u vlekkeloos te laten verlopen. Immers willen wij van u als klant een ambassadeur maken, want de mooiste reclame is mond-tot-mondreclame.

Tevreden klant