WhatsApp Bel ons Stel je pakket samen Offerte Bel mij terug

Wet op privacy bij cameratoezicht en bewaking in de zorg

Videomonitoring is een prachtige IT-tool om de zorg in verpleeghuizen en zorginstellingen te verbeteren. Ook bij CameraInstallatie.nl zetten we in op cameratoezicht in de zorg, bijvoorbeeld bij ons systeem voor persoonsalarmering. De camera is een extra oog dat meekijkt met de zorgverlener, wat sneller ingrijpen en betere zorg mogelijk maakt. Echter roept cameratoezicht ook vragen op over privacy.

 

Ook daar zijn we bij CameraInstallatie.nl erg bij betrokken. Mag je wel zomaar overal camera’s ophangen? Moet de patiënt zelf toestemming geven? En wie is er eindverantwoordelijk? De wet op de privacy legt dit uit!

Camerainstallatie.nl

Camera installatie en meer

Niet wat je zoekt? Vraag een offerte op maat aan

Wij helpen je graag vrijblijvend en gratis verder met het samenstellen van jouw gewenste oplossing op basis van jouw situatie en eventuele eisen.

Offerte aanvragen

Camerabewaking in de zorg

Door onze ervaring, weten wij dat het belang van camera bewaking in de zorg groot is. Wij hebben namelijk al in 10 jaar voor verschillende kleine en grote organisaties mogen installeren, meedenken en adviseren. Bij sommige projecten ging het om 20 camera’s, maar in veel gevallen om meer dan 50-100 camera’s per locatie. Vele projecten waren in combinatie met een registratie, herkenning systeem, tel- en brandsysteem of locatie- en alarmsysteem. Onze ervaring in het aanmaken van een meldkamer voor de zorginstelling is dan ook zeer breed te noemen.

 

Camera’s toepassen kan op veel manieren en bied zeker op het gebied van het ondersteunen van de zorgverleners, alsmede ook de cliënten, grote voordelen.

 

Veiligheid van de patiënt

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mogen er camera’s worden ophangen in een ziekenhuis of zorginstelling. De instelling moet dan wel kunnen aantonen dat er een zogenaamd ‘gerechtvaardigd belang’ is om dit te doen. Dat kan bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid van de patiënten zijn, die door videomonitoring wordt gewaarborgd. Als je als zorginstelling goed kunt uitleggen dat dit belang er is, hoeft er geen toestemming worden gevraagd van de patiënten. Wel ben je verplicht om cameratoezicht te communiceren naar alle bezoekers van de instelling. Hiervoor kun je folders neerleggen met informatie over het toezicht. Ook zou je stickers kunnen ophangen met de tekst ‘Voor de veiligheid van onze cliënten maakt deze zorginstelling gebruik van videomonitoring.’

 

Bespreek privacy issues

De camera’s mogen alleen worden opgehangen op plaatsen waar de privacy niet teveel in het geding komt. Gangen en openbare ruimtes zijn prima, maar camera’s in kleedruimtes, douches en toiletten zijn niet toegestaan. Een camera in de kamer van de patiënt zelf valt er tussenin. Dit mag alleen als het belang van de zorginstelling – het waarborgen van de gezondheid van de patiënt – zwaarder weegt dan de privacy van de patiënt. Om soortgelijke redenen dient cameragebruik altijd besproken te besproken met de patiënt en de mantelzorgers. Daarnaast dient het vastgelegd te worden in het behandelplan. Er valt zeker te beargumenteren dat er in geval van dementie een extra zorgplicht geldt voor de zorginstelling.

 

Datalek

In 2016 komt de overheid met strengere privacyregels waar zorginstellingen aan moeten voldoen en er zal een nieuwe privacyverordening worden opgesteld. Dit zal voornamelijk gaan over het opslaan en verwerken van privacygevoelige gegevens. Als het alleen om monitoring gaat en de beelden niet worden bewaard, gelden veel van die strenge regels niet. Wanneer opnames wel worden bewaard, mogen deze maximaal vier weken bewaard worden. Na deze periode dienen de opnames vernietigd te worden. Als er sprake is van een datalek, waardoor privacygevoelige gegevens in handen van derden komen, moet dit sinds 2016 worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer dit wordt nagelaten, kan er een boete van maximaal €810.000 worden opgelegd.

 

Hoewel de IT manager doorgaans cameratoezicht inkoopt en implementeert, blijft de directeur van een zorginstelling de eindverantwoordelijke voor (het schenden van) de privacy!

Genoeg van al die beunhazen?
Pakket samenstellen

Camerabewaking installeren binnen een zorginstelling

Laat u goed adviseren en maak gebruik van de juiste apparatuur, want niet iedere camera is hier geschikt voor. Niet alle installatie bedrijven zijn op de hoogte van de wet en regelgeving en zo ook het gebruik van de CPR (NEN norm) voor het gebruik van brandwerende kabels. Een professioneel camera installatie bedrijf zal u hier verder bij ondersteunen.

 

CameraInstallatie.nl heeft reeds meer dan 20 jaar ervaring als camerabewaking installatie bedrijf in de zorg. Laat uw camerasysteem dan ook installeren door een vak gespecialiseerd installatie bedrijf.

 

Bewakingcamera’s gebruiken in de zorg, let goed op! Het juiste advies van een van onze specialisten kan u behouden van het maken van grote fouten. Heeft u reeds een systeem van een andere installateur? Dan komen wij graag langs om deze te keuren en/of over te nemen voor onderhoud. Wenst u een huidige installatie systeem uit te breiden? CameraInstallatie.nl helpt u hierbij graag!

 

 

Camerainstallatie.nl

Kies voor beveiliging met zorg voor zorg

CameraInstallatie.nl heeft al meer dan jaar ervaring in de installatie branche. Door de jaren heen hebben we ons gespecialiseerd in verschillende sectoren, waaronder de zorgsector. We werken met trots voor ziekenhuizen, DJI, Kwintes landelijk, maar ook de Arcade groep, DSW zorgverzekeraar, Huidzorg NL, Zorg groep Solis, en Utrechtzorg. Daarnaast werken wij ook voor kleine verzorgingshuizen, daklozenopvangen, Halt en begeleid wonen.

 

Wij weten als geen ander dat beveiliging in de zorgsector van groot belang is voor zowel de bewoners als het personeel. Onze bewakingscamera’s en andere beveiligingsoplossingen bieden een extra oog voor de zorg, zodat de veiligheid van iedereen gewaarborgd kan worden. Met onze systemen kunnen incidenten snel en effectief worden opgemerkt en kunnen direct de juiste maatregelen worden genomen. Daarnaast zorgt onze beveiligingsapparatuur voor een veilig gevoel bij de bewoners en het personeel Dit draagt bij aan een gezonde werkomgeving. We begrijpen dat elke zorginstelling anders is en daarom bieden wij op maat gemaakte oplossingen die aansluiten op de specifieke behoeften van elke instelling. Of het nu gaat om het monitoren van de ingang, het bewaken van de gangen of het bieden van toegangscontrole, wij hebben de kennis en ervaring om de juiste oplossingen te bieden. Kies voor CameraInstallatie.nl en verzeker uzelf van een veilige omgeving voor zowel bewoners als personeel.

 

Bewakingscamera een extra oog voor zorg

Bent u op zoek naar manieren om de veiligheid en het toezicht in de zorg te verbeteren? Overweeg dan het installeren van bewakingscamera’s. Met bewakingscamera’s krijgt u als zorginstelling een extra oog op de werkvloer, waardoor u de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers beter kunt waarborgen. U kunt bijvoorbeeld toezicht houden op belangrijke plekken zoals de receptie, ingang of medicijnkast. Ook kunnen de beelden van bewakingscamera’s bijdragen aan het voorkomen en oplossen van incidenten zoals diefstal, vandalisme en agressie.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen helpen met het verbeteren van de veiligheid en het toezicht in uw zorginstelling door middel van bewakingscamera’s.

 

Camera’s laten installeren door de installateur heeft voordelen

Een camera laten installeren door de vak specialist ( installateur ) heeft grote voordelen. Los van het voorkomen van een miskoop of niet voldoen aan de regels let de vak specialist ook op de details. Denk aan de verplichte stickers en bordjes, en het gebruik van de juiste kabels want je heb te maken met een DOP verklaring volgens de NEN8012/CPR regelgeving.

 

Neem geen risico en laat een professionele installatie ook plaatsen door iemand die hier verstand van heeft.

Kijk je ogen uit

Onze werkwijze


Offerte aanvragen
Stap 1
Offerte aanvragen

U doet bij ons een vrijblijvende aanvraag voor uw persoonlijke offerte voor een camerasysteem, alarmsysteem of intercom. Aan de hand van uw aanvraag nemen wij contact met u op. Voor direct contact mag u ons natuurlijk ook bellen.

Offerte aanvragen
Advies op locatie
Stap 2
Advies op locatie

Wij komen graag bij u langs om uw persoonlijke situatie te bekijken en met u de mogelijkheden te bespreken. Vanuit hier kunnen wij een passend voorstel voor u maken welke aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Advies op locatie
Montage camera’s
Stap 3
Montage camera’s

Het beveiligingssysteem zal door onze eigen monteurs vakkundig worden geïnstalleerd. Door onze kennis en passie voor techniek weten wij er een perfect plaatje van te maken. Na de montage zorgen wij dat alles naar wens zal functioneren.

Montage camera’s
Tevreden klant
Stap 4
Tevreden klant

Pas als u tevreden bent zijn wij voldaan! Wij zullen er dus ook alles aan doen de installatie bij u vlekkeloos te laten verlopen. Immers willen wij van u als klant een ambassadeur maken, want de mooiste reclame is mond-tot-mondreclame.

Tevreden klant