WhatsApp ons Bel ons Bel mij terug
CameraInstallatie.nl

Hoe installeer ik zelf een camerasysteem? - TIPS van de Pro

Camerainstallatie.nl | Eigen opgeleide monteurs
Eigen opgeleide monteurs
Camerainstallatie.nl | Vrijblijvend advies op locatie
Vrijblijvend advies op locatie
Camerainstallatie.nl | Een eigen helpdesk die voor u klaar staat
Een eigen helpdesk die voor u klaar staat
Camerainstallatie.nl | 23 jaar ervaring
23 jaar ervaring
Kies voor vrijblijvend advies op locatie!

Al onze systemen worden geïnstalleerd door onze eigen monteurs die u zullen ontzorgen in het beveiligen van uw huis of bedrijf.

Afspraak maken Offerte aanvragen
Hoogste kwaliteit van Nederland
Camerainstallatie.nl | Hoogste kwaliteit van <span>Nederland</span>
Binnen een week geplaatst
Camerainstallatie.nl | Binnen een week <span>geplaatst</span>
Afspraak maken Camerainstallatie.nl

Kan ik zelf een beveiligingscamera systeem of IPcamera installeren ?

Het installeren van een camerasysteem kan een uitdagende klus zijn, vooral als u geen ervaring heeft met het werken met IP-netwerken en moderne technologieën. Tegenwoordig maken de meeste camerasystemen gebruik van netwerkkabels (UTP) en zijn IP-camera’s populairder dan ooit.

 

 

Het is van cruciaal belang om te weten hoe de kabels moeten worden aangelegd om het systeem goed te laten werken en om storingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een kleine fout tijdens de installatie kan leiden tot grote problemen in de toekomst.

 

 

Als u echter wat computerkennis heeft en een beetje technisch onderlegd bent, is het installeren van een camerasysteem goed te doen. Maar als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden, is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen. Zo weet u zeker dat het systeem op de juiste manier wordt geïnstalleerd en dat u zich geen zorgen hoeft te maken over mogelijke problemen in de toekomst.

 

 

Moderne camerasystemen bieden veel geavanceerde functies, zoals het op afstand bekijken van live videobeelden op uw smartphone of computer. Met een IP-camera kunt u deze beelden direct ophalen met een computer of smartphone. Het is belangrijk om te weten dat u voor het bekijken van de beelden op afstand moet weten hoe u verbinding kunt maken met het camerasysteem via uw netwerk.

 

Doe het zelf of installeren door een installateur ?

 

Ja, het is zeker mogelijk om zelf een camerasysteem te installeren. Echter is enige kennis van IP-netwerken nodig als u de camerabeelden wilt bekijken via uw smartphone of computer. Ook is het belangrijk dat u weet hoe de kabels moeten worden aangelegd, ongeacht het type camerasysteem dat u gebruikt. Zo kunnen AHD en analoge camerasystemen worden aangesloten met een kant-en-klare combi coaxkabel of met UTP-kabels en twee videobaluns. IP camerasystemen maken gebruik van netwerkkabels (UTP).

Ons advies blijft, investeer in goede beveiliging en laat het installeren door een professioneel installatie bedrijf.

Onze super snelle service

Laat je telefoonnummer achter en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Camerainstallatie.nl

Installatie stappen voor het zelf installeren van een beveiligingscamera systeem / IP camera

Een IP camerabeveiliging systeem installeren kan een uitdagende taak lijken, vooral als je nog nooit eerder kabels hebt getrokken of apparatuur hebt geïnstalleerd. Maar met een beetje planning en de juiste tips kun je het zelf installeren van een IP camerabeveiliging systeem tot een succes maken. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het installeren van een IP camerabeveiliging systeem.

 

 

Stap 1: Kies de juiste apparatuur

 

Voordat je begint met het installeren van je IP camerabeveiliging systeem, moet je ervoor zorgen dat je de juiste apparatuur hebt. Dit omvat:

 

 • IP camera’s
 • Een NVR (Network Video Recorder)
 • Netwerkswitch
 • Ethernetkabels (Cat5e of Cat6)
 • Voedingskabels

Het aantal camera’s dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de te beveiligen ruimte en het gewenste beveiligingsniveau.

 

Stap 2: Plan de installatie

 

Voordat je begint met de installatie van het IP camerabeveiliging systeem, is het belangrijk om een installatieplan te maken. Het plan moet rekening houden met:

 

 • De locatie van elke camera
 • De locatie van de NVR
 • De route van de Ethernetkabels van de camera’s naar de NVR
 • De route van de voedingskabels van de camera’s naar het stopcontact
 • Mogelijke obstakels zoals muren en plafonds

 

Door vooraf een installatieplan te maken, kun je ervoor zorgen dat je alle benodigde kabels hebt en dat je niet tijdens de installatie voor verrassingen komt te staan.

 

 

Stap 3: Trek de kabels

 

Het trekken van de Ethernetkabels en voedingskabels is een van de belangrijkste stappen bij het installeren van een IP camerabeveiliging systeem. Het is belangrijk om de kabels goed te trekken en ervoor te zorgen dat ze niet beschadigd raken tijdens het trekken of door het gewicht van de camera.

 

 • Begin bij de camera en meet de afstand van de camera naar de NVR. Voeg ongeveer 20% toe aan de meting om rekening te houden met bochten en mogelijke obstakels.
 • Markeer de route van de kabels en boor eventueel gaten in de muur om de kabels doorheen te leiden.
 • Gebruik kabelklemmen om de kabels langs de route te bevestigen en te voorkomen dat ze loshangen.
 • Trek de kabels voorzichtig door de kabelklemmen en door de gaten in de muur, indien nodig.
 • Sluit de kabels aan op de camera en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.

 

Stap 4: Configuratie en testen

 

Nu de camera’s zijn aangesloten, is het tijd om de recorder te configureren en de beveiligingscamera’s te testen. Dit kan gedaan worden door de instructies te volgen die bij de recorder zijn geleverd.

 

Begin met het instellen van de opname-instellingen, zoals de resolutie en de framesnelheid. Daarna kunt u de toegangsrechten voor de beveiligingscamera’s instellen en de beeldkwaliteit controleren.

 

Ten slotte kunt u de beveiligingscamera’s testen om te zien of ze naar behoren werken. Bekijk de live beelden en controleer of de camera’s de gewenste gebieden dekken. Als u problemen ondervindt, kunt u altijd de helpdesk van uw leverancier of een professionele installateur raadplegen.

Welke merken en materialen kan je het beste kiezen en gebruiken

 

 1. Datwyler UTP kabels cat6: Het gebruik van hoogwaardige kabels is essentieel voor een goed functionerend IP camerabeveiligingssysteem. Datwyler UTP kabels cat6 zijn een uitstekende keuze omdat ze een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid bieden.
 2. Gebruik een goede UTP tang: Een goede UTP tang is van vitaal belang voor het aansluiten van de kabels op de camera’s en de recorder. Zorg ervoor dat je een kwaliteitstang gebruikt om ervoor te zorgen dat de kabels goed zijn aangesloten.
 3. Bescherm de kabels met buis: Het is altijd verstandig om de kabels te beschermen met buis om schade te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als de kabels buiten worden geïnstalleerd.
 4. Gebruik goede beugels: Zorg ervoor dat je goede beugels gebruikt om de camera’s op te monteren. Goede beugels zorgen voor een stevige montage en voorkomen dat de camera’s losraken.
 5. Nummer de kabels: Het is een goed idee om de kabels te nummeren zodat je weet welke kabel bij welke camera hoort. Dit maakt het gemakkelijker om problemen op te lossen als er iets misgaat.
 6. Gebruik kwaliteitsmerken zoals Dahua, Hikvision of Hanwha voor de camera’s en recorder. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit.
 7. Vermijd het gebruik van wifi-camera’s. Hoewel ze eenvoudig te installeren zijn, zijn ze vaak minder betrouwbaar en minder veilig dan bekabelde systemen. Bovendien kunnen wifi-storingen of hacks leiden tot het verlies van beveiligingsbeelden.

 

Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige materialen en merken om ervoor te zorgen dat je een betrouwbaar en duurzaam IP camerabeveiligingssysteem hebt dat jarenlang meegaat. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een goed functionerend systeem hebt dat je huis of bedrijf veilig houdt.

 

 

Installatie TIPS van een PRO voor het zelf installeren van een beveiligingscamera

 1. Plaats de camera’s op strategische locaties: Het is belangrijk om na te denken over waar je de camera’s plaatst. Plaats ze op strategische locaties, zoals bij de voordeur, achterdeur, ramen en andere kwetsbare plekken rondom je huis.
 2. Gebruik een NVR of DVR voor opslag: Als je meerdere camera’s hebt, is het handig om een NVR (Network Video Recorder) of DVR (Digital Video Recorder) te gebruiken voor opslag. Hiermee kun je gemakkelijk de beelden van alle camera’s opslaan en bekijken.
 3. Maak gebruik van IR-verlichting: Als je ook ’s nachts beelden wilt opnemen, is het handig om camera’s te gebruiken met IR-verlichting. Hierdoor zijn de beelden ook in het donker goed te zien.
 4. Test het systeem voordat je het installeert: Voordat je het camerasysteem installeert, is het handig om het systeem eerst te testen. Sluit de camera’s aan en bekijk of de beelden goed worden weergegeven op de NVR/DVR. Zo kun je eventuele problemen oplossen voordat je het systeem installeert.
 5. Maak gebruik van professionele ondersteuning: Als je er niet zeker van bent dat je het camerasysteem zelf kunt installeren, is het handig om professionele hulp in te schakelen. Een professionele installateur kan je helpen met het kiezen van de juiste camera’s en het installeren van het systeem.

Welke problemen kan je tegenkomen tijdens de installatie ?

 1. Netwerkproblemen: Als je IP-camera’s installeert, zijn ze afhankelijk van je netwerk. Zorg ervoor dat je netwerk voldoende bandbreedte en capaciteit heeft om de videobeelden te kunnen streamen. Als je problemen hebt met het bekijken van de beelden, controleer dan of er geen netwerkproblemen zijn.
 2. IP-adresconflicten: Elk apparaat op je netwerk, inclusief IP-camera’s, heeft een uniek IP-adres nodig. Het kan gebeuren dat het IP-adres van de camera botst met dat van een ander apparaat in je netwerk, wat leidt tot problemen met de verbinding en het bekijken van de beelden.
 3. Foutieve installatie van kabels: Het is essentieel om de juiste kabels te gebruiken en deze op de juiste manier te installeren. Zorg ervoor dat de kabels niet te strak of te los zijn aangesloten en vermijd knikken of scherpe bochten. Dit kan leiden tot storingen in het signaal en storingen in de videokwaliteit.
 4. Problemen met de voeding: IP-camera’s hebben voeding nodig om te werken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voeding voldoende is en dat er geen problemen zijn met de bedrading. Als je problemen hebt met de voeding, controleer dan de bedrading en zorg ervoor dat de voedingsadapter goed is aangesloten.
 5. Beveiliging: Het is belangrijk om je IP-camera’s te beveiligen tegen hackers. Zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden gebruikt en dat je de firmware van de camera’s up-to-date houdt. Het is ook een goed idee om de toegang tot de camera’s te beperken tot alleen de mensen die het nodig hebben om de beelden te bekijken.

 

Als je tijdens de installatie tegen een van deze problemen aanloopt, is het raadzaam om hulp te vragen aan een professionele installateur of de klantenservice van het merk dat je hebt gekozen.

Installatie TIPS van een PRO voor het zelf installeren van een beveiligingscamera

 1. Plaats de camera’s op strategische locaties: Het is belangrijk om na te denken over waar je de camera’s plaatst. Plaats ze op strategische locaties, zoals bij de voordeur, achterdeur, ramen en andere kwetsbare plekken rondom je huis.
 2. Gebruik een NVR of DVR voor opslag: Als je meerdere camera’s hebt, is het handig om een NVR (Network Video Recorder) of DVR (Digital Video Recorder) te gebruiken voor opslag. Hiermee kun je gemakkelijk de beelden van alle camera’s opslaan en bekijken.
 3. Maak gebruik van IR-verlichting: Als je ook ’s nachts beelden wilt opnemen, is het handig om camera’s te gebruiken met IR-verlichting. Hierdoor zijn de beelden ook in het donker goed te zien.
 4. Test het systeem voordat je het installeert: Voordat je het camerasysteem installeert, is het handig om het systeem eerst te testen. Sluit de camera’s aan en bekijk of de beelden goed worden weergegeven op de NVR/DVR. Zo kun je eventuele problemen oplossen voordat je het systeem installeert.
 5. Maak gebruik van professionele ondersteuning: Als je er niet zeker van bent dat je het camerasysteem zelf kunt installeren, is het handig om professionele hulp in te schakelen. Een professionele installateur kan je helpen met het kiezen van de juiste camera’s en het installeren van het systeem.

Kom je er niet uit ?

Als je tijdens de installatie van je beveiligingscamera toch niet uit de voeten komt, is het verstandig om de hulp van professionals in te roepen. Bij Camerainstallatie hebben we een helpdesk die je kan ondersteunen bij het oplossen van eventuele problemen. Als het nodig is, kunnen onze gecertificeerde monteurs en specialisten van merken zoals Dahua en Hikvision ook bij je langs komen om je te helpen bij de installatie. Twijfel dus niet om contact op te nemen als je ergens niet uitkomt of als je extra hulp nodig hebt.

 

Camerabeveiliging is een belangrijk aspect als het gaat om het beschermen van jouw eigendommen en veiligheid. Het installeren van een professioneel camerasysteem kan echter een uitdagende klus zijn. Gelukkig is er een bedrijf dat al 23 jaar actief is op dit gebied en beschikt over een team van 34 deskundige medewerkers: Camerainstallatie.nl.

 

 

Dit bedrijf is een trendsetter op het gebied van camerabeveiliging en heeft inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd in Nederland. De medewerkers hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in de nieuwste technieken en trends op het gebied van camerabeveiliging.

 

 

Bij Camerainstallatie.nl werken ook vijf ervaren adviseurs: Koen, Sander, Floris, Ian en Mike. Deze adviseurs hebben een brede kennis van de mogelijkheden en kunnen je helpen om het beste camerasysteem voor jouw specifieke situatie te vinden.

 

 

Het team wordt geleid door Eline Klaver en Marc Herdes, twee specialisten die zeer goed bekend zijn in de camerabeveiligingsindustrie. Het bedrijf werkt met topmerken zoals Dahua, Hikvision en Hanwha om ervoor te zorgen dat hun klanten de best mogelijke beveiliging krijgen.

 

 

Als je op zoek bent naar professionele hulp bij de installatie van een camerasysteem, dan is Camerainstallatie.nl de beste keuze. Het bedrijf biedt een uitgebreide service en ondersteuning, inclusief advies op maat, installatie, onderhoud en reparatie.

Kijk je ogen uit

Onze werkwijze


Offerte aanvragen
Stap 1
Offerte aanvragen

U doet bij ons een vrijblijvende aanvraag voor uw persoonlijke offerte voor een camerasysteem, alarmsysteem of intercom. Aan de hand van uw aanvraag nemen wij contact met u op. Voor direct contact mag u ons natuurlijk ook bellen.

Offerte aanvragen
Advies op locatie
Stap 2
Advies op locatie

Wij komen graag bij u langs om uw persoonlijke situatie te bekijken en met u de mogelijkheden te bespreken. Vanuit hier kunnen wij een passend voorstel voor u maken welke aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Advies op locatie
Montage camera’s
Stap 3
Montage camera’s

Het beveiligingssysteem zal door onze eigen monteurs vakkundig worden geïnstalleerd. Door onze kennis en passie voor techniek weten wij er een perfect plaatje van te maken. Na de montage zorgen wij dat alles naar wens zal functioneren.

Montage camera’s
Tevreden klant
Stap 4
Tevreden klant

Pas als u tevreden bent zijn wij voldaan! Wij zullen er dus ook alles aan doen de installatie bij u vlekkeloos te laten verlopen. Immers willen wij van u als klant een ambassadeur maken, want de mooiste reclame is mond-tot-mondreclame.

Tevreden klant